Nu kan du ha ditt ID-kort digitalt i BankID-appen! Ditt digitala ID-kort bygger på samma säkra grund som identifiering och underskrift med BankID.

Digitalt id-kort i BankID-appen är en tjänst som ger dig möjlighet att spara ditt officiella identitetskort i BankID-appen på mobilen. Detta gör det enklare att ha med sig och använda id-kortet i olika situationer där identifikation är nödvändig.

Med ett digitalt id-kort i BankID-appen kan du visa ditt giltiga identitetskort med hjälp av mobilen. Detta kan till exempel vara användbart i situationer som att hämta ut paket på utlämningsställen för bland annat PostNord, checka in på ett hotell eller delta i evenemang som kräver legitimation.

För att använda denna tjänst måste du ha ett giltig BankID installerat i din mobilen. Sedan kan du lägga till ditt digitala id-kort i appen genom att följa instruktionerna. Det digitala id-kortet kommer då att vara tillgängligt i appen vid behov.

Ditt digitala id-kortet i BankID-appen är en säker och praktisk lösning som gör det enklare för dig att ha med och använda i olika officiella situationer. Till exempel när du hämtar paket hos postombuden. Eller hämtar ut receptföreskrivna läkemedel på apoteket. Däremot gäller inte ditt digitala id-kort som resehandling såsom ditt internationella id-kort gör.

Gör så här
För att gå igenom proceduren måste du i första hand självklart ha BankID installerat i din mobiltelefon. Och en mobiltelefon med *NFC-läsare. För att gå vidare och aktivera måste du även ha ett internationellt id-kort eller giltigt pass till hands. Båda dessa handlingar är så kallade biometriska vilket framgår av den speciella "kamerasymbolen". Se bild. Du lägger och för din mobiltelefon över id-handlingen och skannar av informationen.

Utförlig information finner du BankID´s webbplats. För att komma dit klicka här >>

*NFC-läsare
En NFC-läsare (Near Field Communication-läsare) är en enhet som kan kommunicera trådlöst med andra enheter som har NFC-teknik och finns i de flesta smarta mobiler. NFC-tekniken möjliggör snabb och enkel överföring av data över korta avstånd, vanligtvis upp till 10 cm. En NFC-läsare kan användas för att läsa information från NFC-taggar eller kort, och kan också användas för att skicka eller ta emot data till och från andra NFC-kompatibla enheter, till exempel mobiltelefoner eller betalningsterminaler. NFC-läsare används ofta inom områden som betalning, biljettutskrift, identifikation och säkerhet.

Tekniken är säker med krypterad överföring. Detta gör det svårt för obehöriga att få tillgång till eller manipulera data som överförs via NFC.

Många av oss använder tekniken när vi betalar. Vi "blippar", lägger eller drar våra mobiler över kortläsaren som finns i kassan. Tekniken finns även i flera smarta klockor. Till exempel Apple, Samsung och Garmin.