Bedrägerier har ökat det senaste året i hela Sverige. I dag den 1 juli träder en ny lag i kraft om att kommunerna blir ansvariga för brottsförebyggande arbete. I ansvaret ingår att ta fram lägesbilder, åtgärdsplaner och att samordna förebyggande insatser.

Syftet med den nya lagen är att säker­ställa att kommunernas arbete är effektivt och kunskaps­baserat. Läs vidare >>

Kontrollera gärna hur just din kommun arbetar med detta arbete. Spara kommunlänken som bokmärke i sin webbläsare.

Bedrägerierna har ökat de senaste åren

En sak som sticker ut för tillfället är att anmälda bedrägeribrott har ökat. Speciellt bedrägeri över telefon och på nätet fortsätter att vara allt vanligare. 

Det är en allmän ökning i hela landet. Det är ett stort problem. Eftersom brotten ofta inte utspelar sig på fysisk plats blir det även svårare att lösa. Speciellt äldre som en utsatt grupp, där en av fem personer över 65 år årligen utsätts för telefonbedrägeri. Att det är så beror på olika saker såsom social isolering, godtrohet och okunskap kring hur bedrägeriet fungerar.

Bakom telefonbedrägerierna, som också kallas ”vishing”, en förkortning av ”voice phishing”, blir det varje år enorma brottsvinster.

För att få en dimension av hur stor den här typen av brottslighet är, kan man se på att bara under juni månad 2022, uppgick brottsvinsten till mer än 53 miljoner kronor i Sverige. Detta är bara anmälda brott. Men eftersom många känner skam är det många, som inte rapporterar brott. Allra helst inte om de trott att en släkting behövt pengar eller om det rör sig om romansbedrägerier.

ITSeniorernas goda råd för att inte bli lurad på nätet

  • Ge inte ut dina kortuppgifter.
  • Klicka inte på okända länkar.
  • Kolla själv upp hemsidor genom att googla, om du fått ett meddelande där de utgör sig för att vara polis, bank, fraktbolag eller liknande där de vill ha dina uppgifter eller att du ska logga in med bank-ID. Tänk på att banken aldrig ringer upp på detta sättet.
  • Spärra ditt bankkort så att det inte kan användas för köp på internet eller för utlandsköp. Detta kan du göra på din internetbank. Du kan lätt spärra kortet och då avspärrar du det när du ska handla något.
  • Skapa gärna ett speciellt konto för "nätaffärer". Se till att aldrig ha stora belopp på detta konto/bankkort. Ha bara någon tusenlapp på kortet. Det är en enkel sak att göra för att förhindra att bedragare kommer över dina pengar.

Tips för att inte bli lurad på din kod och ditt kort

Bedrägerier på fysisk plats är inte lika vanliga idag i samma utsträckning som tidigare. Men det finns lite saker att tänka på som är enkla åtgärder för att hindra tjuven.

  • Ha plånboken i innerfickan och inte lättillgängligt i en öppen väska.
  • Se upp om någon försöker distrahera dig i en kö när du betalar med ditt kort eller står vid uttagsautomaten. Personen vill komma över din kod och ditt kort. Om det är någon som står väldigt nära dig i en kö, be helt enkelt personen att backa eller att vänta.
  • Snygga fodral för mobiltelefonen är populära. Men! Använd inte din mobiltelefon tillsammans med dina bankkort. Du måste kunna ringa snabbt och spärra dina kort om du blir av med ditt kortfodral.
  • Se till att ha telefonnumret till "Spärra kort" i din kontaktlista. 
  • Om du bor ensam och känner dig otrygg så ska du inte öppna dörren för okända. Var inte rädd att stänga dörren för någon du inte känner.
  • Bedragare vill stressa dig. Det ska gå snabbt och göras nu. Det är deras taktik. Stanna upp, låt dig inte dras med. Du behöver inte ”swisha” på plats även om någon kräver det.

På nätet finns hur mycket som helst om tips och råd för att inte bli lurad. Ändå blir vi lurade! Här är några populära länkar.

Internetstiftelsen klicka här >>

Polisen klicka här >>.
Enligt min uppfattning den absolut bästa sidan med tydlig och rak information. Enkelt att ta till sig.