En fint höstligt tema denna sista tisdag i oktober hade lockat nästan ett 50 tal seniorer till månadsmötet i Högsbo Församlingshem

Trots att temakalendern proklamerade "potatisens dag" hade ingen i församlingen några särskilt skrämmande TV-minnen kvar efter att Staffan Westerberg sprungit "vilse i pannkakan" på 70-talet.

Efter att Christer hälsat alla välkomna och uppmanat församlade kursdeltagare att titta noga efter "förkunskapskrav" vid kursbokningstillfället lämnades scenen över till Daniel och Karl från datorföretaget "INET" med viktig information beträffande:

  • Windows 11
  • Datorer och tillbehör
  • Antivirus
  • Office 365

Information om vilka tjänster som INET ställer upp med för oss konsumenter.

Den nära förestående uppgraderingen av operativsystemet till Windows 11 (från Windows 10 underlättas den av förekomsten av ett TPM-chip som finns i "moderna" datorer) är i initialt läge gratis och kan under "Win-update" ses som en grön markering i din dator.

Den mycket kunniga representanten Karl från INET informerar om tjänsten "behovsanalys" som företaget ställer upp med i Göteborgsbaserade butiker till kunder som är tveksamma inför uppgraderingen samt att helt förberedda Windows 11 datorer kan köpas där under november månad.

Bra antivirusprogram finns redan i din dator men skyddar bara din datorenhet. Om du är ute på "nätet" behöver du även programvara som ger "Internetsäkerhet". De flesta tester som görs av denna mjukvara rekommenderar många stora aktörer men INET lyfter fram "ESET" som tillhandahålles där för 2-300 kronor.

Microsoft Office 365 är för oss IT-seniorer inkluderat i medlemsavgiften där molntjänsten "ONE-DRIVE" ger utökad lagringskapacitet. 

Den tidigare mekaniska "hårddisken" som fortfarande kan sitta i äldre datorer och som efter hand slöade ner datorn och därför behövdes frekventa "defragmenteringar" är i moderna datorer ersatta av en "SSD-disk".  SSD- disken (Solid State Drive) som började bli vanlig för ca. 10 år sedan är väsentligt snabbare eftersom den bygger på en teknik som är lik den som används i USB - minnen och är därför helt befriad från rörliga delar. SSD- disken är dessutom både tystare och minskar dessutom strömförbrukningen i bärbara datorer och därmed även värmeutvecklingen.

När det gäller uppgraderingar till en modernare dator hos INET talar Karl varmt om tjänsten "klart för start" som kundservice erbjuder där. Denna service erbjudes för 599:- till IT-seniorer i Göteborg med 3% rabatt vid uppgivande av egen e-post och kundnummer: 29574.

Mötet avslutades därmed och vi är inbjudna av Christer till nästa månadsmöte i slutet av november