Vår ideella förening
ITSeniorerna i Göteborg

Sedan 2004 har vi Seniorer hjälp varandra för att inte stå utanför i vårt digitala samhälle. Kurser till självkostnadspris, support och medlemsmöten med värdefull information gäller fortfarande.

“Att vara medlem i ITSeniorerna ger mej inte bara tillgång till ett rikt kursutbud inom datorer och IT. Supporten är min trygghetsförsäkring av dator och mobiltelefon.”
Datorer och barnbarn
ITSeniorerna i Göteborg

Ibland är det svårt att hänga med när barn och barnbarn snackar om sina smarta mobiler och surfplattor. Med bättre kunskap om IT och datorer överbryggar vi generationsklyftorna.

“Efter att gått några kurser kan jag till och med vara en resurs med läxor och annat skolarbete. Inte nog med det! Mitt yngsta barnbarn uppskattar mina kommentarer på Instagram.”
Månadsmöten
ITSeniorerna i Göteborg

Den sista tisdagen i månaden har vi infomöten. Alltid med ett aktuellt IT-tema. Inbjudna gästföreläsare eller i egen regi. Däremot vill vi inte bra på att arrangera poängpromenader och bingo!

“Jag missar aldrig ett månadsmöte. Värdefull information serveras på ett tydligt och trevligt sätt. Fikapausen med fralla och lite snack med bordsgrannarna höjer stämningen.”
Gemenskap
ITSeniorerna i Göteborg

Att stå utanför vårt digitala samhälle skapar otrygghet och en känsla av utanförskap. Vi hjälper varandra att hantera de digitala verktyg som samhället ibland kräver.

“Men tänk va roligt man kan ha! Nu har jag lärt mej att använda min mobil till att ta bilder. Inte nog med det! Hittade nyligen en gammal skolkamrat på fejjan.”

Fejjan = Facebook. Redaktörens anmärkning

Support
ITSeniorerna i Göteborg

Fredagar 09:00 - 12:00 finns föreningens supportgäng på plats. Kan du inte komma? Använd vårt supportformulär. Dygnet runt! I regel svar inom 24 timmar.

“Efter ett besök på fredagssupporten fungerar mina mail igen. Både på dator och surfplatta. Supportgänget fixade mina problem i ett nafs.”
previous arrownext arrow
Slider

Om du har fått ett e-postmeddelande som ser ut att ha skickats från en bank eller svensk myndighet, där du blir ombedd att uppge konfidentiell information, så är det ett falskt e-postmeddelande och försök till phishing.

Falska e-postmeddelanden syftar till att samla konfidentiell information från dig, exempelvis ditt personnummer, inloggningsuppgifter, kortuppgifter (kortnummer, utgångsdatum, CVC kod).

Lämna aldrig ut dina uppgifter, även om texten i meddelandet säger att du bör göra det.

Så känner du igen falska e-postmeddelanden
Skadliga e-postmeddelanden kan komma från både kända och okända avsändare. Du bör vara uppmärksam på e-postmeddelanden som:

 • länkar direkt till en inloggningssida och uppmanar till att logga in med lösenord och personnummer​
 • inte är riktade till dig personligen
 • har ett märklig ämnesrad, eller är skrivna på ett främmande språk
 • innehåller ett dåligt språk, till exempel stavfel
 • uppmuntrar dig att ladda ner ett program för att förhindra en virusattack
 • uppmuntra dig att lämna konfidentiell information, till exempel kortinformation eller inloggningsuppgifter
 • ber dig att vidarebefordra ett e-postmeddelande till dina kontakter
 • kommer från en okänd e-postadress eller avsändare
 • verkar komma från en betrodd avsändare, såsom en välkänd bank eller kreditkortutställare, Microsoft, Google eller liknande
 • lovar pengar eller hotar att stänga ditt konto om du inte uppger ditt personnummer, koder för din bank eller kreditkortsinformation.

Falska e-postmeddelanden som är bekanta
Ofta innehåller dessa e-postmeddelanden falska påståenden, till exempel att ditt kort har använts utan din vetskap. I liknande meddelanden uppmanas du sedan att klicka på en länk som tar dig till en verklighetstrogen kopia av en webbplats - till exempel din banks - där du blir ombedd att ange dina personliga uppgifter. Observera att bankerna aldrig frågar efter kontonummer eller annan konfidentiell information via e-post.

Det finns några sätt som e-postprogram kan upptäcka att ett meddelande är skickat från en falsk avsändare. Vid falska e-postutskick är det vanligt att domännamnet innehåller små avvikelser och felstavningar, såsom till exempel handbank.se eller seb.cn.

Om du har tagit emot ett falskt e-postmeddelande:

 • Besvara aldrig meddelandet.
 • Om du har öppnat meddelandet, klicka aldrig på eventuella länkar i meddelandet.
 • Ange aldrig dina personliga uppgifter
 • Om du har angivit dina kortuppgifter, ring din bank eller kortutgivaren för att spärra ditt kort.
 • Om du har angivit dina kortuppgifter, inloggningsuppgifter ska du omgående ringa din bank eller kortutgivaren för att få hjälp att spärra aktuella konton/tjänster/personligt lösenord till Internetbanken, samt eventuella registrerade obehöriga överföringar

 

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

1. Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

2. Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

3. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

4. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

5. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.

Tags: säkerhet

Senast publicerade artiklar i vår förening

Det finns idag en uppsjö av appar. Drygt 4-5 miljoner appar i App Store och Google Play. Det finns appar för egentligen ...

6

Föreningens nya spännande broschyr har sett dagens ljus. Kommer att finnas tillgänglig nu på månadsmötet den 27 augusti....

79

Är du intresserad av att vara handledare i vår förening? Att vara handledare är en stimulerande och trivsam uppgift. Ha...

274

Blandade nyheter och surftips från välkända IT-tidskrifter (öppnas i ett popupfönster)

Nyhetsflöde från ITSeniorerna. Uppdateras i realtid.
Ipad Pro med trippelkamera läcker ut på nätet
En påstådd demonstrationsmodell har samma kamerahårdvara som Iphone 11 Pro. Förväntas visas upp under Apple-event i oktober.
Läs vidare...
Kompassen i nya Apple Watch störs av vissa armband
Apple har lanserat en ny generation av Apple Watch och den största nyheten är en avancerad ny skärm som alltid kan vara på, men även nya material.
Läs vidare...
Prisjämförelse: Här köper du Iphone XR billigast
Här listar vi operatörernas bästa erbjudanden på sprillans nya Iphone XR.
Läs vidare...
Doro 8080: Svenskdesignad seniormobil snålar på kraften
Nya seniormobilen Doro 8080 ger dig elegant modern design och gränssnitt som gör att den passar för fler sorters användare. Men hårdvaran bakom är i klenaste laget.
Läs vidare...
Bästa sajten för dig som vill veta mer om bostadsmarknaden
Här är en välmatad sajt med artiklar inför köpet, försäljningen eller bytet.
Läs vidare...
Så kan Apples nya U1-chipp revolutionera din vardag
Tack vare U1-chippet kan du på sikt få tillgång till en lång rad intressanta funktioner i din Iphone.
Läs vidare...
Det här blir de stora nyheterna i IOS 13.1
IOS 13 har inte ens släppt än men Apple är redan inne på den första stora uppdateringen av systemet till version 13.1.
Läs vidare...
Därför dröjer 5g-stödet för Iphone
Det finns ett antal anledningar till varför vi inte fick se stöd för 5g i Iphone 11 och Iphone 11 Pro.
Läs vidare...
Tre smidiga guider för dig som vill lämna Sverige
Trött på att bo i Sverige? Numera är det ganska enkelt att flytta utomlands och här är tre guider som hjälper dig – i olika stadier av livet.
Läs vidare...
Benq BL2581T – en snäll skärm för krävande ögon
Denna till synes omärkvärdiga bildskärm döljer en handfull intressanta egenskaper som kan hjälpa användare både hemma och på jobbet, tack vare intelligent kontroll av färger.
Läs vidare...
Windows-plattorna som ersätter din laptop – stort test
Surfplatta med Windows har blivit en påkostad lyxpryl för de som tar mobilt datoranvändande på allvar. 2019 är kvalitetsnivån och prestandan högre än någonsin. Vi har testat några av de...
Läs vidare...
Här ser du hur ditt parti och dina riksdagsledamöter röstar
Nu öppnar riksdagen efter sommarledigheten, och en ny sajt hjälper dig att följa politikernas arbete.
Läs vidare...
Logitechs nya mus och tangentbord äger skrivbordet
Är det värt att satsa tusenlappar på ett bra tangentbord och en kvalitetsmus? Ja, kanske – om de är så pass bra och smarta som Logitechs senaste duo.
Läs vidare...
Sajterna som hjälper dig hitta gratis äpplen
Många trädgårdsägare skänker bort sin frukt via internet. Så här gör du för att hitta dem.
Läs vidare...
Här hittar du billigare flygbiljetter – på Blocket
Trodde du att Blocket bara sålde begagnade prylar? Helt fel. Numera har de även en resesajt som bland annat jämför priset på flygresor.
Läs vidare...
HP Omen X 2S 15: Vassa prestanda – och bonusskärm
HP:s nya kraftfulla laptop med spelgrafik är den andra datorn på kort tid med en extra skärm inbyggd. Även här är det coolt, men känns inte lika genomtänkt.
Läs vidare...
Stort jämförande test: Bästa läsplattan just nu
Vad passar egentligen bättre än att kunna ta med sig hela sin boksamling på språng? Med en kompakt e-boksläsare är detta fullt möjligt. Det bästa av allt är att du...
Läs vidare...
7 smidiga verktyg för att redigera film (alla är gratis!)
Vill du klippa till dina filmer, men inte betala en förmögenhet för programmet? Vi tipsar om flera bra alternativ som inte kostar en krona.
Läs vidare...