Strony internetowe
Göteborgs IT-Förening

Visst är det så! Skall vi som är lite äldre, hänga med barn och barnbarn, så gäller det att kunna hantera en smart mobil. Kolla barnbarnens bilder på Instagram. Ge en "like" på Facebook.

Eller hur!!

IT-kunskap förenar

Att stå utanför vårt digitala samhälle skapar otrygghet och en känsla av utanförskap. Vi hjälper varandra att hantera de digitala verktyg som samhället ibland kräver.

Som medlem behöver du inte bekymra dig när problemen dyker upp. E-postinställningar, gamla drivrutiner, trassel med grannen. Vår support hjälper till.
Inte med allt! Men med det mesta!!

IT-kunskap förenar

Tänk vilken glädje! Läxhjälp till barnbarnen ger en extra kick med de där extra kunskaperna jag får i vår förening. Om datorer och surfplattor.

Hot eller möjlighet

Hinner du inte med i IT-utvecklingen? Stäng inte inte in dej! Ta tillvara på de möjligheterna som passar dej. Sociala medier, e-post, messenger, mm. Häng på i vår IT-förening för Seniorer.
Tveka inte att besöka våra månadsmöten.

Slider
Välkommen - Månadsmötet
Tisdag den 29 oktober

Ett informationsmöte i regi av ITSeniorerna - Göteborg. Öppet för alla som vill veta mer om digital kommunikation

Image is not available
Vår hemsida - det du inte visste
Support, medlemskort, forum, kursdeltagare, kursbokning och mycket mer! Vår webmaster Thomas Bengtsson visar och förklarar
Image is not available
Fikadags med delikatessfralla
Kaffegruppen dukar upp med kaffe och en läcker fralla från Furulundsbagaren. En värdefull stund i avkoppling och gemenskap.
Image is not available
Office365 Enterprise
Vilken nytta har vi egentligen av vårt medlemserbjudande - Office365 Enterprise -
Kicki och Thomas ger oss en introduktion
Slider

Så funkar tvåfaktorsinloggning – se till att slå på
Vill du skydda dina konton finns det en enkel funktion som är det viktigaste första steget. Slå på tvåstegsinloggning så kan ingen komma åt din mejl eller dina sociala medier ens om de listat ut ditt lösenord.

Det mest grundläggande skyddet du har på internet är dina lösenord, och ett starkt lösenord räcker långt. Ser du bara till att de är tillräckligt bra och byter ut dem ibland klarar du dig långt. Men det finns ett enkelt sätt att bli lite säkre.

Tvåfaktorsautentisering, eller tvåstegsinloggning, innebär att det krävs något mer än bara lösenordet för att logga in. Ofta handlar det om att du får en kod på sms, andra gånger via en app i din mobiltelefon.

Det betyder att det blir betydligt svårare för någon obehörig att logga in på dina konton. Det räcker inte att ha ditt lösenord, eftersom det krävs ytterligare en pryl – i regel din mobiltelefon – för att ta sig in.

Det är inte minst viktigt eftersom många av oss slarvar med lösenord. Vi återanvänder dem för ofta på flera sajter, vi byter dem för sällan och de är ofta är de alldeles för enkla. För att inte nämna stora lösenordsläckor från företag som Yahoo, Dropbox och Linkedin som basunerat ut våra lösenord på nätet.

Nästan alla tjänster du använder har i dagsläget stöd för tvåfaktorsinloggning, även om du inte vet om det. Du slår i regel på det via säkerhetsinställningarna.

Börja med att säkra det viktigaste. Som ditt mejlkonto, dina sociala medier och molnbackuper som Dropbox. Så här gör du.

  1. Facebook
    Gå in på ”Inställningar” och välj ”Säkerhet och inloggning” i vänstermenyn.
  2. Skrolla ned till ”Använd tvåfaktorsautentisering” och välj ”Redigera”. Sedan får du välja om du vill ha koder via sms, appen eller en fysisk nyckel – eller en kombination av de tre. Du kan också få reservkoder som du kan skriva ut och spara ifall du inte har tillgång till din mobiltelefon.

Google

  1. Surfa in på Google Tvåstegsverifiering och tryck på ”Kom igång” för att se över dina alternativ.
  2. Sedan får du välja bland en rad olika alternativ. Som standard vill Google att du ska sköta inloggningen via pushnotiser på mobilen. Har du en nyare Android fungerar det automatiskt, har du en Iphone får du ladda ned Googles app.

Även här finns det möjlighet att använda sms, fysiska nycklar eller få koder via röstsvar eller skriva ut backupkoder på papper. Har du ett företagskonto i G Suite måste it-administratören ha slagit på möjlighet att använda tvåfaktorsinloggning för att det ska fungera.

Apple

  1. Start inställningarna på din Iphone eller Ipad och klicka på ditt Apple ID längst upp i menyn.
  2. Gå in på ”Lösenord och säkerhet” och skriv in ditt lösenord. Sedan väljer du ”Ställ in tvåfaktorsautentisering”. För att gå vidare måste du kunna svaret på dina säkerhetsfrågor.
  3. Sedan får du knappa in vilket telefonnummer du vill ha koder till, och välja om du vill ha dem per sms eller röstmeddelande.

Sitter du vid en Mac kan du istället gå via ”Systeminställningar” på datorn och välja ”Icloud” i menyn. Klicka sedan på ”Kontodetaljer”, ”Säkerhet” och till sist ”Ställ in tvåfaktorsautentisering”.

Supportärende
Är du medlem och är osäker på det där med tvåfaktorsautentisering. Skapa ett supportärende så får du all hjälp du behöver

Klicka här >>

 

 

Tags: säkerhet

Senast publicerade artiklar i vår förening

Alla som har en iPhone, Macdator eller iPad vet vad Siri är för något. Ändå finns det många av oss som är dåliga på att ...

149

954

Det finns idag en uppsjö av appar. Drygt 4-5 miljoner appar i App Store och Google Play. Det finns appar för egentligen ...

102

Blandade nyheter och surftips från välkända IT-tidskrifter (öppnas i ett popupfönster)

Nyhetsflöde från ITSeniorerna. Uppdateras i realtid.
Så mycket batteri kan mörkt läge spara på Iphone
Hur mycket mindre ström drar en Iphone med oled-skärm egentligen om du använder mörkt läge? Ganska mycket, visar Phonebuffs test.
Läs vidare...
Test: Norton Secure VPN – nytt namn men inga förbättringar
Sedan vi testade det förra gången har Norton Wifi Privacy bytt namn och heter numera Norton Secure VPN. Vi var inte särskilt imponerade tidigare och blir det tyvärr inte den...
Läs vidare...
Nya XPS 2-i-1: Dells flexibla kraftpaket är nu ännu bättre
Med färska Intel-processorn är uppgraderade XPS 13 2-i-1 imponerande snärtig att använda. En överambitiös skärm drar dock ner den känslan, även om den är väldigt snygg.
Läs vidare...
Så mycket kostar Beats Solo Pro - Apples nya hörlurar med aktiv brusreducering
De nya hörlurarna kommer att börja säljas den 30 oktober.
Läs vidare...
Fyra nya spel på Apple Arcade
Nyheter MacWorld 2019-10-20 09:47
Fyra nya spel på Apple Arcade
Apple verkar ha startat en tradition att släppa nya spel på Arcade varje helg. Nu är fyra nya spel här.
Läs vidare...
Stöd för Radeon RX 5700 i Mac OS 10.15.1 beta 2
Apple släppte den andra utvecklarbetan av Mac OS 10.15.1 i torsdags, och snart upptäcktes det att den har stöd för ett nytt grafikkort.
Läs vidare...
Här skapar du en karttavla av din favoritstad
Svartvita tavlor med kartor över coola storstäder har länge varit en designfavorit. Nu kan du göra en egen – med din favoritstad.
Läs vidare...
Amerikanska lagstiftare till Apple: Släpp in Hkmap.live igen
Sju kongressledamöter från både Demokraterna och Republikanerna uppmanar Apple att inte vika sig för Kina.
Läs vidare...
Är du sjuk? Här testar du dig själv på nätet
Befarar du att du är i farozonen för några allvarliga sjukdomar? Här är några självtester som du kan göra på nätet.
Läs vidare...
Apple råkar läcka bilder som visar ny Macbook Pro på 16 tum
Ryktena duggar tätt nu. Allt mer pekar mot att Apple lanserar en ny Macbook Pro i höst, med nytt tangentbord, större skärm, mindre skärmkanter och större prislapp.
Läs vidare...
Så gör du en egen karaoke-video med enkla program
Karaoke är barnsligt roligt – och du kan faktiskt skapa dina egna videofiler med ett enkelt program till din dator.
Läs vidare...
Skriv utan att bli störd med smart gratisprogram
Har du svårt att koncentrera dig på det du ska skriva? Byt till Focus Writer! Det här gratisprogrammet har skalat bort allt som kan störa.
Läs vidare...
Utmana vännerna med kul quiz för kart- och flaggnördar
I spelet Seterra kan du bevisa för dig själv och andra vad du kan om världen omkring dig. Du spelar det på datorn eller mobilen.
Läs vidare...
Deco P9: En stabil mesh-router med extra uppkoppling
Nya wifi-systyemet från TP-link kombinerar det vi gillar bäst med vårens prisvärda Deco M4 och förra årets Deco P7. Men behåller tyvärr också det vi gillade minst med dem.
Läs vidare...
Skapa en egen kartbok – och skriv ut den på papper
Inget ont om kartor i mobilen, men ibland är pappersutskrifter faktiskt bättre. Så här fixar du det gratis på Lantmäteriets roliga tjänst.
Läs vidare...
Släktforska med dna – vi testar fyra populära tjänster
Allt fler släktforskartjänster erbjuder enkla dna-test för att locka nya medlemmar. Vi har testat dem för att se om resultaten stämmer – och om tjänsterna är pålitliga.
Läs vidare...
Test: Brutalsnabb gamingskärm på hela 54,6 tum
Använder du stora tv:n i vardagsrummet bara för att spela på? Då kanske du ska ställa dit en riktig spel-skärm istället. Vi har testat världens första 55 tums oled för...
Läs vidare...
Test: 6 minidatorer med maxkraft (Alla under 10 000 kr)
Ont om utrymme? Här är bästa stationära mini-datorerna för dig som vill ha mer utrymme på skrivbordet, eller vid tv:n.
Läs vidare...