Slider

Det är allmänt känt att internet används flitigt av personer som inte alltid har goda avsikter. Vi har genom historien sett många exempel på detta. Till exempel de omtalade så kallade ”Nigeriabreven” som efter internets intåg kom via e-post. Det hela gick ut på att man skulle betala en summa pengar för att få ta del av en större summa pengar i slutändan. Vi vet förstås att detta var den enklaste formen av bedrägeri. Självklart kom det aldrig några pengar när man väl betalat.

Bedrägerier har funnits genom alla tider men på senare tid så har bedragarna börjat nyttja tekniken och människors rädsla och okunnighet.

Just nu är det en ökning av antalet inkommande e-postmeddelanden av utpressningstyp som borde klassats som spam, men det verkar som om flera tar sig igenom spamfilter.

Detta rör det sig om utpressning där bedragaren påstår att den tagit sig in på din enhet när du kollat på ”porrsidor” och därmed kunnat se vad du sett på din enhet och även spelat in dig via din webbkamera. Personen hotar att släppa detta videomaterial till familj, vänner och kollegor om du inte betalar en summa pengar. Summor på 500-800 USD (cirka 4500 – 7000kr) har nämnts. Personen vill att denna summa pengar betalas via kryptovalutan Bitcoin, en anonym valuta som är svår att spåra för rättsväsendet. Vidare påstås det att en timer börjat räkna ner från och med att du öppnar e-postmeddelandet, och att du har 48 timmar på dig att betala – detta stämmer inte heller.

”Man ska absolut inte göra något som står i mejlet, bara radera det. Man ska inte lämna ut några uppgifter om sig själv.”

Det är tyvärr väldigt enkelt att skicka e-post med förfalskad avsändare och det är precis vad som skett i detta fallet. Meddelandet har skickats från servrar i alla möjliga länder, med förfalskad avsändare så att det ska se ut som att det är din egen e-postadress som skickat det till dig trots att det egentligen inte är det.

Din e-postadress har de troligtvis kommit över när någon tredje part där du är eller har varit registrerad blivit utsatt för intrång. Det är många stora företag som tyvärr har råkat ut för detta och därigenom har då bedragarna samlat in e-postadresser.

Om dom i mailet skriver ut ett lösenord du använder/har använt så har dom troligtvis fått tag på det från en tidigare läckt databas. Finns massvis av databaser med lösenord och mailadresser som har läckt ut på nätet från många olika företag som har blivit hackade. Om det är så att du känner igen lösenordet är det ett gott råd att omedelbart ändra lösenordet.

 

Tags: säkerhet

Senast publicerade artiklar i vår förening

Föreningens nya spännande broschyr har sett dagens ljus. Kommer att finnas tillgänglig nu på månadsmötet den 27 augusti....

21

Är du intresserad av att vara handledare i vår förening? Att vara handledare är en stimulerande och trivsam uppgift. Ha...

152

Vad är eSIM?Ett *eSIM är en ny teknologi som låter dig göra samma sak som med ett fysiskt SIM-kort, men redan inbyggt i ...

1295

Blandade nyheter och surftips från välkända IT-tidskrifter (öppnas i ett popupfönster)

Nyhetsflöde från ITSeniorerna. Uppdateras i realtid.
Utvecklare klagar på Apples förbättrade integritetskontroll
Utvecklare av tredjepartsappar kallar Apples nya regler för platsspårning för konkurrenshämmande.
Läs vidare...
Tim Cook vädjar till Trump: Gynna inte Samsung före Apple
Nu hoppas Tim Cook att USA:s president ska lätta på de kommande handelsreglerna för att inte oavsiktligen gynna Samsung före Apple.
Läs vidare...
Prisjämförelse: Här köper du Iphone XR billigast
Här listar vi operatörernas bästa erbjudanden på sprillans nya Iphone XR.
Läs vidare...
Så kommer du kunna röststyra Spotify – med Siri
Med IOS 13 kommer musik-appar, ljudboksappar och troligen även Spotify äntligen bli kompatibla med Siri. Sent – men välkommet!
Läs vidare...
Mesh-routrarna som ger dig perfekt wifi i hela hemmet
En utmaning för hemmanätverket är pålitlig wifi. Det har tillverkarna börjat fatta och de släpper nu system som ger snabb och stabil täckning överallt.
Läs vidare...
Så många jobb skapas av Apple i USA
Enligt Apple har drygt 2,4 miljoner amerikaner ett jobb tack vare företagets produkter.
Läs vidare...
Apple läcker info om Apple Watch Series 5
Räkna med att vi får se nya modeller av Apple Watch på Apples Iphone-event den 10 september.
Läs vidare...
Tips: De 5 bästa apparna för anteckningar
Glöm papper och penna! Här är apparna som förvandlar din mobil till ett anteckningsblock – och de är smartare än många tror.
Läs vidare...
Test: 10 sajter som hittar de billigaste flygbiljetterna
Svindyrt eller tokbilligt? Priserna på flygresor varierar stort och det är svårt att hitta rätt. Vi testar tio prisjämförelsetjänster som lovar att hjälpa dig.
Läs vidare...
Tenda Nova MW6: Wifi-kuber med bra räckvidd och pris
Snygga, enkla och prisvärda mesh-paket blir allt vanligare. Här är ett från Tenda, en i Sverige lite okänd tillverkare.
Läs vidare...
Här hämtar du apparna som räddar liv
Du kan närsomhelst hamna i en olyckssituation, och då kan din insats vara livsnödvändig. Här är två appar som ger dig koll på vad du behöver veta.
Läs vidare...
Fixa roligare semesterfilmer med gratis ljudeffekter och musik
Behöver du fågelsång, sirener eller bakgrundsmusik till semesterns videofilmer? Här är sajterna där du gör det gratis och lagligt.
Läs vidare...
Så jämför du innehållet i text och filer
Är dessa två filer identiska? Vad är det för skillnad mellan de här texterna? För att få svar på sådana frågor kan du använda två smarta gratistjänster.
Läs vidare...
Kul spel lär dig mer om nätsäkerhet
Har du svårt att förstå dig på det här med säkerhet på internet? Varför inte lära dig mer genom att spela lite datorspel.
Läs vidare...
Tips: Sajten som visar hur du räddar världens bin
Våra bin är nödvändiga för miljön – och du kan göra en insats för att rädda dem. Här är sajten som visar hur.
Läs vidare...
Blixtsnabb skärm med urläcker bild – och galen prislapp!
Med ett svindlande högt pris och en imponerande lista tekniska egenskaper får Asus nya skärm många nörd-poäng. Men hur bra är den i verkligheten? Vi har testat.
Läs vidare...
Test: Toksnabb router med wifi 6 – dags att ta klivet?
Nu börjar det äntligen lossna på routermarknaden, med fler och fler wifi 6-routrar i svenska butiker. Netgears första är en spektakulärt utformad enhet. Är det dags att ta klivet till...
Läs vidare...
Test: Sommarens bästa mobil – alla under 2 500 kronor
Utbudet av bra budgetmobiler är stort, faktiskt större än på länge. Vi kollar in tillverkarnas mest intressanta billiga modeller just nu. Här finns både riktiga höjdare, och lurar att undvika,...
Läs vidare...