Designed with by jakubskowronski.com
Slider

Det är allmänt känt att internet används flitigt av personer som inte alltid har goda avsikter. Vi har genom historien sett många exempel på detta. Till exempel de omtalade så kallade ”Nigeriabreven” som efter internets intåg kom via e-post. Det hela gick ut på att man skulle betala en summa pengar för att få ta del av en större summa pengar i slutändan. Vi vet förstås att detta var den enklaste formen av bedrägeri. Självklart kom det aldrig några pengar när man väl betalat.

Bedrägerier har funnits genom alla tider men på senare tid så har bedragarna börjat nyttja tekniken och människors rädsla och okunnighet.

Just nu är det en ökning av antalet inkommande e-postmeddelanden av utpressningstyp som borde klassats som spam, men det verkar som om flera tar sig igenom spamfilter.

Detta rör det sig om utpressning där bedragaren påstår att den tagit sig in på din enhet när du kollat på ”porrsidor” och därmed kunnat se vad du sett på din enhet och även spelat in dig via din webbkamera. Personen hotar att släppa detta videomaterial till familj, vänner och kollegor om du inte betalar en summa pengar. Summor på 500-800 USD (cirka 4500 – 7000kr) har nämnts. Personen vill att denna summa pengar betalas via kryptovalutan Bitcoin, en anonym valuta som är svår att spåra för rättsväsendet. Vidare påstås det att en timer börjat räkna ner från och med att du öppnar e-postmeddelandet, och att du har 48 timmar på dig att betala – detta stämmer inte heller.

”Man ska absolut inte göra något som står i mejlet, bara radera det. Man ska inte lämna ut några uppgifter om sig själv.”

Det är tyvärr väldigt enkelt att skicka e-post med förfalskad avsändare och det är precis vad som skett i detta fallet. Meddelandet har skickats från servrar i alla möjliga länder, med förfalskad avsändare så att det ska se ut som att det är din egen e-postadress som skickat det till dig trots att det egentligen inte är det.

Din e-postadress har de troligtvis kommit över när någon tredje part där du är eller har varit registrerad blivit utsatt för intrång. Det är många stora företag som tyvärr har råkat ut för detta och därigenom har då bedragarna samlat in e-postadresser.

Om dom i mailet skriver ut ett lösenord du använder/har använt så har dom troligtvis fått tag på det från en tidigare läckt databas. Finns massvis av databaser med lösenord och mailadresser som har läckt ut på nätet från många olika företag som har blivit hackade. Om det är så att du känner igen lösenordet är det ett gott råd att omedelbart ändra lösenordet.

 

Tags: säkerhet

Senast publicerade artiklar i vår förening

Undvika e-postmeddelanden med nätfiske, falska virusvarningar, bluffsamtal från support och andra bedrägerier Det för...

24

Vår ordförande Christer Björstad hälsade ett fullsatt Nordengården välkommen till dagens informations/månadsmöte. Christ...

224

Alla som har en iPhone, Macdator eller iPad vet vad Siri är för något. Ändå finns det många av oss som är dåliga på att ...

338

Blandade nyheter och surftips från välkända IT-tidskrifter (öppnas i ett popupfönster)

Nyhetsflöde från ITSeniorerna. Uppdateras i realtid.
AIO-kylare i all ära, luftkylarna är här för att stanna. Björn Endre testar Cooler Masters senaste gigant med RGB-belysning.
Läs vidare...
Efter en utdragen utvecklingsperiod börjar moderniseringen av första Half-Life anta sin slutliga form. Black Mesa släpps i öppen beta och inkluderar nu hela kampanjen.
Läs vidare...
Med spaden i marken påbörjas TSMC:s resa mot 3 nanometer, där satsningen väntas gå loss på motsvarande 185 miljarder kronor.
Läs vidare...
Homekit-stöd för Ikeas rullgardiner Fyrtur försenas ytterligare
Först under 2020 får Ikeas smarta rullgardiner stöd för Apples ramverk för smarta hemmet.
Läs vidare...
Nu börjar Apple köpa fossilfri aluminium
Miljövänligare aluminium ska hamna i vissa utvalda produkter till att börja med.
Läs vidare...
Bekräftat: Dags för Mac Pro – då startar försäljningen
Proffsanvändare efterfrågade en kompromisslös Mac ”kosta vad det kosta vill”, och Apple tog dem på sina ord. Nya Mac Pro är en verklig monsterdator.
Läs vidare...
Samhällsdebatt i rött och blått
Två av de mest intressanta politiska sajterna har numera egna tv-kanaler.
Läs vidare...
Den svenska spelstudion Starbreeze hamnade i blåsväder i fjol, med ekonomiska problem och misstanke om insiderbrott. Nu godkänns företagets förslag på rekonstruktion.
Läs vidare...
AMD ser ut att släppa ett fjärde Navi-kort framöver och nu skymtas partnermodeller av Radeon RX 5500 XT, som alla kommer med minimal fabriksöverklockning.
Läs vidare...
Uppgifter: IOS 13.3 släpps nästa vecka
Uppgifter från en vietnamesisk operatör tyder på att nästa större IOS-uppdatering släpps redan nästa vecka. Även en updatering av Watch OS kan vara på väg.
Läs vidare...
Användare rapporterar om ljudproblem i 16-tums Macbook Pro
Användare med nya 16-tums Macbook Pro har upptäckt att datorns högtalare ibland ger ifrån sig knäppljud, något som även har drabbat tidigare modeller. Nu bekräftar Apple i ett internt dokument...
Läs vidare...
Fjärde betaversionen av Mac OS Catalina 10.15.2 är här
Den nya versionen av Apples operativsystem åtgärdar förhoppningsvis det uppmärksammade efi-problemet som gör att vissa Mac-datorer slutar fungera.
Läs vidare...
Fredagen och helgen är äntligen här och det ska firas med tillhörande hårdvarusnack med Jacob och Jonas. På menyn står processorer med väldigt många kärnor och grafikkort i mellanklassen.
Läs vidare...
Så köper du USA-prylar – trots att de inte levereras till Sverige
Är du trött på alla roliga sajter som bara levererar till amerikanska adresser? Här är knepet som låter dig komma runt spärren.
Läs vidare...
Säg nix till mobilreklam – och anmäl telefonterroristerna
Trött på telefonförsäljare? Här är sajten som sätter stopp för oönskade samtal.
Läs vidare...
Här kan du göra ditt eget ordmoln på nätet
Genom att använda ordmoln kan du illustrera text på ett annorlunda sätt. Här är sajten där du fixar det utan kostnad.
Läs vidare...
Spelet som ska få dig att förstå vad EU pysslar med
Har du svårt att förstå hur EU funkar? Här är mobilspelet som kan hjälpa dig.
Läs vidare...
Kul sajt som hittar recepten från din hemort
Glöm tandoori, tapas och thai! Här är en sajt som helt fokuserar på den blågula maten.
Läs vidare...