Designed with by jakubskowronski.com
Slider

1. Stäng av datorn när den inte används. Riskerna du utsätter dig för på internet är beroende av vilken anslutningsform du har. En dator med fast förbindelse till internet, det vill säga bredbandsanslutning, är i större utsträckning utsatt för virus och intrång eftersom den kan vara uppkopplad mot internet dygnet runt. Stäng därför av din dator när du inte använder den.

2. Ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn - håll dem uppdaterade. Antivirusprogrammet letar efter virus bland de filer som kommer till din dator. Brandväggen granskar all elektronisk trafik till och från datorn och informerar användaren om något strider mot de inställningar som tidigare gjorts. Ta för vana att regelbundet kontrollera din hårddisk med ditt antivirusprogram. Såväl antivirusprogrammet som brandväggen bör uppdateras regelbundet. 

3. Ta regelbundet säkerhetskopior av viktig information lagrad på datorn. För att du snabbt ska kunna återskapa information som du har på din dator om du skulle råka ut för ett virus eller intrång, bör du regelbundet ta kopior av dina viktiga filer. Kopiorna bör lagras på externa media, till exempel cd, dvd eller en extra hårddisk.

4. Var noga med lösenord – välj med omsorg, byt ofta och håll det hemlig. Ett lösenord ska väljas med omsorg och ingen annan än du själv bör känna till det. Lösenordet bör bestå av åtminstone åtta tecken och innehålla en kombination av små och stora bokstäver, siffror och andra tecken. Byt ditt lösenord regelbundet. Lär dig mer om lösenord på PTS webbtjänst Testa lösenord.

5. Uppdatera ditt operativsystem och din webbläsare regelbundet. Ditt operativsystem och din webbläsare, det vill säga det program som gör det möjligt för dig att surfa på internet, bör ha de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade. Det är även viktigt att andra program som du använder när du surfar på internet uppdateras, som pdf-läsare och mediaspelare (till exempel Adobe reader och Adobe flash). Det blir allt vanligare att systemen och programmen har funktioner för automatisk uppdatering genom uppkoppling till leverantörens webbplats på internet. Se också till att aktivt välja säkerhetsnivå i din webbläsare.

6. Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter - se upp för nätfiske (phishing)Tänk dig för innan du lämnar ut information om dig själv såsom namn, adress eller personnummer när du surfar på internet. Om en webbplats kräver mycket information om dig bör du ifrågasätta detta och vara försiktig om det inte framgår tydligt hur uppgifterna kommer att användas.För att undvika nätfiske, svara inte på e-post och använd inte länkar till webbsidor i meddelanden där du uppmanas att lämna ut personlig eller ekonomisk information. Kom ihåg att riktiga banker aldrig begär in känslig information via e-post, webbsidor eller telefon.

7. Undvik skräppost – använd flera e-postadresser. För att undvika att bli översvämmad av skräppost, så kallad spam, kan du skaffa dig en särskild e-postadress som du kan använda när du handlar, chattar eller deltar i nyhetsgrupper. Om du börjar få mycket oönskad e-post kan du lätt göra dig av med adressen och skaffa dig en ny. Ha också som vana att aldrig öppna eller svara på skräppost.

8. Öppna inte bifogade filer i e-posten utan eftertanke. Öppna inte bifogade filer i din e-post om du inte vet vad de innehåller. Eftersom vissa virus letar efter och använder e-postadresser för att sprida sig vidare, kan även meddelanden från avsändare du känner innehålla virus. Är du osäker på vad filen innehåller bör du först spara den på din hårddisk och sedan kontrollera den med ditt antivirusprogram. Var också försiktig med att använda läget för förhandsvisning i ditt e-postprogram, där du kan se din e-post innan du öppnat den. Vissa virus kan smitta redan vid förhandsvisningen.

9. Ladda ned med försiktighet. Ladda aldrig ned program eller filer om du inte känner igen dem eller inte litar på avsändaren. Var skeptisk mot program som kommer via e-post eller erbjuds på en chatt. Var också försiktig med att kryssa i så kallade popup-fönster, som ibland dyker upp på din skärm, där du ombeds att ladda ned en fil från en webbplats. Ta för vana att först spara filen på din hårddisk och sedan kontrollera den med ditt antivirusprogram.

10. Skydda ditt trådlösa nätverk. Det kan vara praktiskt att använda ett trådlöst nätverk, WLAN, när du surfar. Men du bör skydda ditt trådlösa nätverk:Slå på krypteringen. Byt användarnamn och lösenord till din trådlösa router och stäng av möjligheten att ändra inställningar på avstånd. Byt namn på nätverket och stäng av utsändning av nätverksnamnet.

11. Var uppmärksam på spionprogram – kontrollera datorn regelbundet. Spionprogram, så kallad spyware, försöker samla information om dig och dina vanor. Programmet laddas oftast ned tillsammans med något annat program utan att det märks. Informationen kan sedan skickas till externa mottagare och där, till exempel, användas för att skicka skräppost till dig. Det bästa sättet att upptäcka och ta bort spionprogram är att kontrollera datorn med antispionprogram, som ofta finns att ladda hem gratis.

12. Var medveten om kakor (cookies)Kakor är små filer med information om användaren som många webbplatser skapar och lagrar i användarens webbläsare på datorn. Många webbplatser använder kakor för att kunna skräddarsy webbsidor efter användarens behov. Genom enkla inställningar i webbläsaren kan du bestämma om du vill ha kakor, inte vill ha kakor eller om du vill bli tillfrågad hur du vill ha det varje gång en kaka är på väg. Här kan du hitta fler tips på hur du använder din dator säkert.

(Källa: Post- och telestyrelsen)

Tags: säkerhet

Senast publicerade artiklar i vår förening

Undvika e-postmeddelanden med nätfiske, falska virusvarningar, bluffsamtal från support och andra bedrägerier Det för...

24

Vår ordförande Christer Björstad hälsade ett fullsatt Nordengården välkommen till dagens informations/månadsmöte. Christ...

224

Alla som har en iPhone, Macdator eller iPad vet vad Siri är för något. Ändå finns det många av oss som är dåliga på att ...

337

Blandade nyheter och surftips från välkända IT-tidskrifter (öppnas i ett popupfönster)

Nyhetsflöde från ITSeniorerna. Uppdateras i realtid.
AIO-kylare i all ära, luftkylarna är här för att stanna. Björn Endre testar Cooler Masters senaste gigant med RGB-belysning.
Läs vidare...
Efter en utdragen utvecklingsperiod börjar moderniseringen av första Half-Life anta sin slutliga form. Black Mesa släpps i öppen beta och inkluderar nu hela kampanjen.
Läs vidare...
Med spaden i marken påbörjas TSMC:s resa mot 3 nanometer, där satsningen väntas gå loss på motsvarande 185 miljarder kronor.
Läs vidare...
Homekit-stöd för Ikeas rullgardiner Fyrtur försenas ytterligare
Först under 2020 får Ikeas smarta rullgardiner stöd för Apples ramverk för smarta hemmet.
Läs vidare...
Nu börjar Apple köpa fossilfri aluminium
Miljövänligare aluminium ska hamna i vissa utvalda produkter till att börja med.
Läs vidare...
Bekräftat: Dags för Mac Pro – då startar försäljningen
Proffsanvändare efterfrågade en kompromisslös Mac ”kosta vad det kosta vill”, och Apple tog dem på sina ord. Nya Mac Pro är en verklig monsterdator.
Läs vidare...
Samhällsdebatt i rött och blått
Två av de mest intressanta politiska sajterna har numera egna tv-kanaler.
Läs vidare...
Den svenska spelstudion Starbreeze hamnade i blåsväder i fjol, med ekonomiska problem och misstanke om insiderbrott. Nu godkänns företagets förslag på rekonstruktion.
Läs vidare...
AMD ser ut att släppa ett fjärde Navi-kort framöver och nu skymtas partnermodeller av Radeon RX 5500 XT, som alla kommer med minimal fabriksöverklockning.
Läs vidare...
Uppgifter: IOS 13.3 släpps nästa vecka
Uppgifter från en vietnamesisk operatör tyder på att nästa större IOS-uppdatering släpps redan nästa vecka. Även en updatering av Watch OS kan vara på väg.
Läs vidare...
Användare rapporterar om ljudproblem i 16-tums Macbook Pro
Användare med nya 16-tums Macbook Pro har upptäckt att datorns högtalare ibland ger ifrån sig knäppljud, något som även har drabbat tidigare modeller. Nu bekräftar Apple i ett internt dokument...
Läs vidare...
Fjärde betaversionen av Mac OS Catalina 10.15.2 är här
Den nya versionen av Apples operativsystem åtgärdar förhoppningsvis det uppmärksammade efi-problemet som gör att vissa Mac-datorer slutar fungera.
Läs vidare...
Fredagen och helgen är äntligen här och det ska firas med tillhörande hårdvarusnack med Jacob och Jonas. På menyn står processorer med väldigt många kärnor och grafikkort i mellanklassen.
Läs vidare...
Så köper du USA-prylar – trots att de inte levereras till Sverige
Är du trött på alla roliga sajter som bara levererar till amerikanska adresser? Här är knepet som låter dig komma runt spärren.
Läs vidare...
Säg nix till mobilreklam – och anmäl telefonterroristerna
Trött på telefonförsäljare? Här är sajten som sätter stopp för oönskade samtal.
Läs vidare...
Här kan du göra ditt eget ordmoln på nätet
Genom att använda ordmoln kan du illustrera text på ett annorlunda sätt. Här är sajten där du fixar det utan kostnad.
Läs vidare...
Spelet som ska få dig att förstå vad EU pysslar med
Har du svårt att förstå hur EU funkar? Här är mobilspelet som kan hjälpa dig.
Läs vidare...
Kul sajt som hittar recepten från din hemort
Glöm tandoori, tapas och thai! Här är en sajt som helt fokuserar på den blågula maten.
Läs vidare...