Search - EasyDiscuss
Sök - Frågor & Svar
plg_search_attachments
Sök - Föreningsmöten
Sök - Artiklar/Nyheter
Search - All Video Share
Sök - Taggar
Image is not available
Vi önskar alla medlemmar och besökare en behaglig sommar
ITSeniorerna i Göteborg
Image is not available
Bokningen öppnar
15 juli
ITSeniorerna i Göteborg
Slider
Månadsmötet den 28 maj
Program

12:00 Välkommen - Christer Björstad
12:10 Hälsa och internetanvändning bland 70-åringar
12:50 Fika med fralla
13:10 Artificiell intelligens används för att förebygga hjärtinfarkt
14:00 Avslut

Spännande och lärorikt innehåll du bara inte får missa!

Slider
 • Lämna aldrig ut personligt BankID på uppmaning av någon annan.

  Avanza Bank
 • Får du ett bra erbjudande från en telefonförsäljare? Be att få en skriftlig offert!

 • Ringer någon till din mobil från Tunisien eller Mali. Svara inte! Ring inte upp!

 • Får du ett samtal från Microsoft support. Bluff!! Avsluta samtalet.

 • Skatteverket ringer och vill ha ditt kontonummer för din skatteåterbäring. Bluff!! Avsluta samtalet.

  Skatteverket
 • Se till att den webblats du besöker är säker. Adressfältet börjar med https samt med en hänglåssymbol.

 • Banken ringer och meddelar att det blivit ett fel vid en överföring. Bluff!! Avsluta samtalet.

 • Använd inte samma fodral för mobiltelefon och bank/kreditkort

 • Öststatsligor härjar i vårt land. Se upp för överdrivet vänliga utlänningar!

 • Ladda aldrig ner (klicka på) bilagor i mail från okända avsändare!

 • Just nu kan det förekomma falska mejl och sms i olika varianter från Skatteverket. Speciellt nu när det är deklarationsdags.
  Läs vidare Klicka här >>

  Skatteverket
 • Använd säkra lösenord. Blanda stora och små bokstäver med tecken/siffror

 • Om du har tagit emot ett falskt e-postmeddelande
  Besvara aldrig meddelandet. Om du har öppnat meddelandet, undvik att klicka på eventuella länkar i meddelandet. Ange aldrig dina personliga uppgifter.
  Läs vidare Klicka här >>

 • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

  Källa: Polisen
 • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

  Källa: Polisen
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

  Källa: Polisen
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

  Källa: Polisen

Det har varit en intressant och givande vårtermin i vår förening. Vi har fått många nya medlemmar trots att vi inte annonserade i GP's bilaga "Kursstart", såsom tidigare år. Tyvärr får man konstatera att medlemstappet har varit stort. Ett trettiotal medlemmar har lämnat oss hitintills i år. Flera har helt enkelt avlidit. Bland annat några av våra gamla trotjänare. Det är inget mål i sig att maximera medlemsantalet.  Vi får anpassa medlemsantalet efter lokaler, handledare mm. Kvaliteten får inte tummas på. 250 till 300 medlemmar är det optimala. Enligt min bedömning. 

Månadsmötena
Våra månadsmöten är välbesökta. Första halvårets fem månadsmöten besöktes av 380 medlemmar och vänner. Inte bara medlemmar besöker våra månadsmöten. Våra möten är öppna för alla intresserade. Ett bra sätt att rekrytera nya medlemmar. När vår förening bildades för 13 år sedan beslutade vi att det enbart skall finnas IT-relaterad information på agendan. Detta gäller än idag. Varken luciasång eller annan underhållning finns med på vårt program. Här sätter vi modern kommunikation i främsta rummet.

Efter önskemål från våra medlemmar har vi ersatt fikabullen till en riktigt smakrik ostfralla.

Studiecirklarna
Under våren har vi genomfört 15 studiecirklar med totalt 137 deltagare. Cirkelutbudet i januari var 18 studiecirklar med 180 platser. Sålunda har vi ställt in 3 cirklar med för få deltagare. Två av dom var så kallade endagscirklar. Höstens cirklar kommer att vara på minst tre tillfällen (9 lektionstimmar). Endagscirklarna plockar vi bort.
Cirklar med mobila enheter, sociala medier och Windows 10 på programmet har toppat listan över de mest populära cirklarna. Inte så konstigt egentligen.
Cirkelbokningen har fungerat över förväntan. Likaså vår automatiska väntelista till fullbokade cirklar.
Även om vi anstränger vår lyhördhet avseende medlemmars önskemål om cirkelinnehåll, är det inte alltid genomförbart. Vi behöver helt enkelt fler handledare.
Samarbetet med Folkuniversitetet tycker jag fungerar bra.

Handledarna
Att vara handledare i vår förening är en stimulerande och glädjefylld uppgift. Handledarna är föreningens grundbult. Känner inte handledaren glädje och trivsel inför sin ideella uppgift, är detta ett misslyckande från styrelsens sida. Har vi inga handledare som villigt delar med sig av sina kunskaper, faller vår förening. 

Till dig som snuddat vid tanken att vara handledare i vår förening. Tveka inte att kontakta mig! Tillsammans lägger upp ett program i behagligt tempo så att även du, på sikt, ytterligare kan berika din tillvaro. Hur lite eller mycket du kan inom modern kommunikation, finns det alltid andra medlemmar som mer än gärna tar del av dina kunskaper.

Under våren har Folkuniversitetet varit behjälplig med att arrangera två utbildningsdagar för våra handledare. Jag hoppas att detta kommer att upprepas vid ett senare tillfälle.

Medlemssupport. GMS -FORUM
Föreningens support, på fredagar 09:00 - 12:00, tuffar tryggt på. Till glädje för en del av våra medlemmar. Ett försök med medlemsforum har inte slagit så väl ut. Jag hade kanske hoppats att ett forum, för utbyte av kunskap och erfarenheter, hade varit ett gott alternativ till fysiska träffar. Forumet får väl hänga med något år till.

Hemsidan
Vår hemsida är välbesökt. Under tolvmånadersperioden maj 2016 - maj 2017 har vi haft 81 700 unika besökare. Hemsidans databasorienterade gränssnitt är av modernaste snitt. Här kan varje medlem själv

 • administera inloggningsuppgifter och göra adressändringar
 • boka och avboka studiecirklar
 • anmäla sig till våra möten
 • formulär för support, reseersättning, medlemsanmälan och mycket mer

Utan detta högst moderna hjälpmedel skulle administrationen av vår förening varit betungande

Egen administration
Sedan en tid har vi även all vår bokföring som molnettjänst i Visma - online. 

GDPR (General Data Protection Regulation). Ny dataskyddsförordning - Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2016/679
Den 25 maj 2018 träder en ny dataskyddsförordning i kraft. Ersätter delvis den gamla personuppgiftslagen. Grundstenen är bland annat att individen (läs medlemmen) har äganderätt till sina personuppgifter som organisationen hanterar. Exempel är vårt medlemsregister och deltagarlistor. Vidare krävs samtycke från den enskilda medlemmen för att kunna dela personuppgifter såsom adress, telefon och email till övriga medlemmar.

När det gäller integritetsskydd, säkerhet och dokumentation över vår hantering av personuppgifter, ligger vår förening långt framme. Vi har sedan flera år en SSL-krypterad webbplats. Troligen kommer vårt medlemsregister att se annorlunda ut om ett år, när GDPR har trätt i kraft.

Styrelsen har beslutat att utse Tone Olegård till föreningens Personuppgiftsombud. Personuppgiftsombudets uppgift är att se till att personuppgifterna behandlas på ett korrekt och lagligt sätt inom vår organisation.

 

Tack alla medlemmar, handledare, styrelseledamöter samt Folkuniversitetets personal för ett väl fungerande första halvår. Jag önskar er alla en skön sommar!

Thomas Bengtsson


Våra sponsorer

Slider

PC för alla

Sapphire avslöjar Navi-grafikkort

AMD ska presentera grafikkort baserade på nya Navi-arkitekturen nästa vecka, avslöjar en läcka från tillverkaren Sapphire.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


Mobilwebbläsare misslyckades med att varna för phishing – i mer än ett år

Det hela beskrivs som ”ett gapande hål i skyddet från de största mobila webbläsarna”.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


Nvidia: Vi har en "super"-grej på gång

Något stort är på gång från Nvidia. Det menar i alla fall företaget, som i veckan lade upp en mystisk video på Youtube.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


Ny Teknik

Flexibel produktion med kollaborativa robotar

Sida vid sida för en säker och effektiv produktion. ABB:s flexibla robotlösningar skapar möjligheter även för mindre företag att automatisera.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


”Det är den finaste tekniklistan i Sverige”

Nu har 33-listan 2019 gått i mål. På torsdagen samlades alla bolag som har valts ut till årets lista.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


Spänn fast dig – såhär snabbt är mobilsurf på 5g-nät

Ett videoklipp från en amerikansk operatör ger en försmak av hur fort nästa generations mobilnätverk kan bli. Spoiler: Det går undan rejält på en 5g-lina.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


Mac Guider

Så skyddar du din Mac från skadeprogram

Vänta lite nu? Virus på Mac – finns det verkligen? Svaret är nja, men det finns definitivt skadeprogram av olika slag och så här skyddar du dig mot dem.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 15 maj 2019


Räcker din ssd inte till? Så maxar du lagringen i din Mac

Ssd:er är bra på mycket, både snabba och tåliga. Men tyvärr är de dyra, och det gör det lätt att vara (lite för) snål med lagringen när vi köper ny dator. Här följer några smarta tips för dig som ser utrymmet tryta i din Mac.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 30 apr 2019


Få full fönsterkoll med Macens Mission Control

Mission Control är Apples funktion i Mac OS för att hantera fönster och skrivbord. En hel del funktioner gömmer sig bland gester och ibland svårtydda symboler – vi visar hur du får ut det mesta av Mission Control.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 29 apr 2019


Mobilnytt

Huawei-bråket kan bli kostsamt för Apple

Ett försäljningsstopp på den kinesiska marknaden skulle leda till att Apples vinst minskar med 29 procent. Men det kan faktiskt bli ännu värre än så.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 24 maj 2019


Huawei kan ha eget OS ute redan i år

Huaweis eget operativsystem för smartphones och laptops kan vara klart att använda i Kina redan i höst – men det kommer bara att ske om företaget stoppas från att använda Googles Android och Microsofts Windows.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 23 maj 2019


Nu ska molnjätten skörda frukterna av Sverigebygget

Tusentals utvecklare är på plats i Stockholm när molnjätten Amazon Web Services anordnar sin nordiska konferens Summit. Intresset för AWS är stort efter att de öppnat sina nya datacenter i Stockholmsregionen.
ITSeniorerna - Nyhetsflöde

Publicerad: 23 maj 2019


Copyright © 2004 - 2019 ITSeniorerna

ITSeniorerna i Göteborg
Stockholmsgatan 16A
416 70  Göteborg
Org.nr. 802419-4774